http://www.bebok.eu/article/2157

Традиционната финландска кутия за бебето вече е хит и в САЩ

Да поставиш новороденото си бебе в картонена кутия, вместо в легло, люлка или кошарка? Кой би направил подобно нещо, още повече, ако не е в тежко финансово положение, възпрепятстващо нормалното според съвременните разбирания обзавеждане на детската стая? Ще ви кажем кой – финландците, при това вече цели осем десетилетия. За САЩ тази традиция е относително нова, но набира скорост, благодарение на правителствените проекти, координирани с големите болници в страната, и на няколко нови частни бизнес предприятия като базираното в Чикаго Finnbin.

Finnbin (от finn – финландски, и bin – кошче) e стартъп проект, разработван от бившия старши вицепрезидент на MSLGroup Катрин Мерит и бившия шеф на Groupon и успешен предприемач Шон Бъркюсън. Зад това име стои кутия с продукти за новороденото, разработена изцяло по прочутия финландски модел, датиращ от далечната 1938 година, с тази разлика, че за да се сдобиете с Finnbin, трябва да поръчате и заплатите кутията, докато за финландските майки тя е абсолютно безплатна. Официален партньор на кутиите е известната марка за бебешки пелени за еднократна употреба Huggies.

Цените на кутиите Finnbin започват от $65 за базовия комплект, включващ картонена кутия, матраче според размера на кутията, подложка за повиване и чаршафче. Най-скъпите кутии включват цели 50 артикула, в т.ч. всякакъв вид бебешки дрешки и принадлежности за баня и хранене, както и опаковка презервативи, и са на цена $450. Катрин Мерит изтъква, че ако бъдат закупени по отделно, всичките 50 продукта от най-скъпата кутия биха стрували на потребителите около $800.

Както вече стана дума, Finnbin не са единствен „играч“ на пазара на кутии в САЩ в момента. Публичните власти в Алабама, Ню Джърси, Охайо и Тексас също започнаха подобна инициатива в партньорство с Baby Box Co. – основният конкурент на Finnbin, и през 2016 година разпространиха стотици хиляди кутии, съдържащи продукти от първа необходимост за бебето. За да се сдобият с кутия, родителите трябва да изгледат видеоклипове, обясняващи рисковете и начините за предотвратяване на синдрома на внезапната смърт при децата и да попълнят приложените към документите тестове.

С изискване за определени действия от страна на бъдещите майки стартира и финландският оригинал на кутиите за бебета. Самата идея се заражда в опит на финландските власти да ограничат високата детска смъртност във Финландия в края на 40-те години на миналия век. До 1949 година право да получат кутия с продукти, която може да бъде използвана и вместо кошарка в първите седмици от живота на бебето, имат само семействата с ниски доходи. Освен това от бъдещата майка се изисква да премине през лекарски преглед преди четвъртия месец от бременността си.

Дотогава много малко жени, особено от по-бедните общности, са посещавали болница в който и да е етап от бременността си. Това е и една от причините за ужасяващата статистика от този период – умирали са средно 65 на 1000 новородени финландски бебета. След старта на кампанията с кутиите, която след 1949 година обхваща абсолютно всички бременни жени в страната, тази цифра бързо започва да спада и днес Финландия може да се похвали с един от най-ниските проценти на детска смъртност.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: