Header тениски

Един от проблемите, които може да доведе тютюнопушенето по време на бременностЕдва ли някога сте попадали на статия, касаеща тютюнопушенето, която да ви убеждава в ползите от този навик, още повече когато става дума за здравословните проблеми, които може да причини по време на бременност и кърмене. И настоящата няма да направи изключение. Затова пък ще ви запознае с един по-различен страничен ефект от пушенето по време на бременност, установен чрез скорошно мащабно изследване на учени от Университета в Абърдийн. А именно – проблемите с метаболизма и по-конкретно наднорменото тегло в детска възраст, произтичащи от излагането на веществата, съдържащи се в цигарите, по време на бременността.

В първото по рода си изследване, осъществено от д-р Стив Търнър и неговия екип, са анализирани данните за братя и сестри на петгодишна възраст, чиито майки не са употребявали никотин по време на едната бременност и са пушили между двете и/или по време на втората бременност. Тоест – едното дете е заченато и родено като дете на майка непушач, а второто – след като майката е пропушила. За целите на проучването екипът е получил достъп до регистрите на звеното за майчино и неонатално здраве в Абърдийн, чиято база данни съдържа информация за абсолютно всички деца, родени в града от 50-те години на миналия век насам, и техните майки.

Анализирани са изключително данните за деца, родени от една и съща майка, която е сменила навиците си, при което е установена закономерност – децата, които са били изложени на никотин по време на вътреутробното си развитие, са с по-висок индекс на телесната маса от своите по-големи братя или сестри.

Изследването на учените от Абърдийн не е първото, което хвърля светлина върху връзката между тютюнопушенето и риска от наднормено тегло при децата, но е първото, което до голяма степен изключва други възможни фактори, имащи отношение към развитието на децата. Благодарение на сравнителния анализ между деца, родени от една и съща майка, но при различни условия, изводите от него могат да се разглеждат като неопровержими.

„Така ние изключихме социалноикономическия статус на децата от общата картина – при всеки две деца от едно и също семейство той е един и същи. Ето защо всякакви различия, които се проявяват между двете деца, могат да бъдат отнесени към факта, че майката е пропушила. Ние предварително очаквахме да открием, че когато една майка има две бременности и не пуши по време на първата, но е пропушила преди втората, вероятността вторите деца да имат наднормено тегло ще бъде по-голяма. И очакванията ни се оправдаха“, обяснява д-р Търнър.


В заключение можем само да добавим, че освен по време на самата бременност, тютюнопушенето от страна на майката може да доведе до здравословни проблеми, проявяващи се при децата й, дълго след раждането им.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: