Header тениски

Скоковете в растежа на бебето – кога, защо и какво да направим?„Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството“, изрекъл е със страхопочитание американският астроном Нийл Армстронг, ставайки първият човек, стъпил на повърхността на Луната. Не би могъл да го каже по-точно, нали? Сега се опитайте да си представите какво коства на човека да придобие ново умение броени седмици след раждането си, като се има предвид, че само до преди 9 месеца е представлявал всичко на всичко няколко микроскопични клетки. Скок ли? О, да, определено всеки нов връх в развитието на човека на този етап е ни повече, ни по-малко скок!

Понятието скок в растежа може да се разглежда основно в два отделни, но често припокриващи се и застъпващи се във времето аспекта. Единият е свързан с чисто физическото развитието на бебето – с необходимостта му да приема определени количества храна, за да расте. Говорейки за такъв тип скок в растежа му, най-често детето демонстрира повишена нужда от храна като изисква и приема по-голямо количество чрез по-чести и понякога по-продължителни хранения. За да не бъркаме двата вида „скокове“, нека наречем втория „скок в развитието на бебето“. В този случай говорим за придобиването и първите изяви на ново умение, било то способността да фокусира по-добре обектите около себе си, да се усмихва, да проследява движещи се обекти или да разпознава близките си.

Освен че най-често се застъпват във времето, както ще видите от долната диаграма, която адаптирахме на български език, скоковете в растежа и развитието обикновено протичат по сходен начин: за период от 2-3 дни до седмица и рядко по-дълго, бебето демонстрира по-голямо безпокойство, става по-плачливо, по-трудно се успокоява и заспива, постоянно търси контакт с мама, може изцяло да излезе извън обичайния си ритъм на сън и бодърстване.

 

През първия месец от живота си бебетата ще преминат през два скока на растежа – един в края на първата и началото на втората седмица и още един на границата между втората и третата седмица. Разбира се тъй като ние, възрастните, сме тези, които не само умеят да разчитат времето по часовника, календара и т.н., но и да организират целия си живот в определени времеви интервали, срокове и периоди, докато за бебетата те не значат нищо, не може и не бива да очаквате от вашето да се съобразява с таблици и диаграми. Няколко дни по-късно или някоя и друга седмица по-рано от разписанието са обичайни и напълно нормални отклонения. Сами ще видите обаче, че като цяло горната таблица дава доста представа за промените в поведението на бебето, дължащи се на един или на друг вид скок.

Въпреки че тази таблица обхваща първите 14 месеца след раждането, скоковете в растежа и развитието всъщност не спират дотук. Интервалите ще стават все по-големи, а физическото израстване и умственото развитие – все по-осезаеми. Спомнете си за онова паметно лято, в което изведнъж сте дръпнали с няколко сантиметра или сте прекрачили от детството в юношеството. Образно казано, това е най-близкото до ненадминатия световен рекорд на Стефка Костадинова, което всеки от нас преодолява в собствения си живот.

Тук ще се спрем по-подробно на скоковете в растежа, които особено много тревожат и довеждат до отчаяние родителите, особено при отглеждането на първото дете. Стресът е особено голям при кърмещите майки, тъй като педиатрите рядко предупреждават за скоковете в растежа, нито дават адекватна информация и препоръки. Разбира се, не от незнание. До голяма степен се смята, че съвременната майка се информира за всички аспекти от грижата за бебето не само от педиатъра, но и от близки и познати, други майки, интернет, книги по темата и т.н.

Кърменето е потръгнало чудесно, но ето че около третата седмица след раждането бебето започва да търси да суче по-често, издържа по-малко от два, или дори от един час между храненията, плаче, щом бъде оставено в кошарката си. Възможно ли е млякото да не му стига? Когато не са налице конкретни физиологични или хормонални аномалии, произвежданото от майчиния организъм мляко не е константна величина. Обикновено през първите няколко седмици лактацията е (се усеща като) обилна, а през втория месец гърдите омекват. Това обаче не означава, че през първия месец производството е било по-обилно, а през втория намалява.

Всъщност производството на кърма се определя на принципа на търсенето и предлагането, така че колкото по-често суче бебето, толкова повече мляко заявява то, само че този процес изисква някакво време и организмът на майката не може да откликне в същия ден и час на повишените нужди на бебето. Ето защо при скок в растежа, когато бебето търси да суче по-често, всичко, което майката трябва да направи, е да откликва на сигналите на бебето. Ако то е сучело по 8-10 пъти, в тези дни може да суче 14 и повече пъти – понякога през час, понякога дори през половин час. Само след 2-3 дни организмът на майката ще е в състояние да произвежда точно толкова мляко, от колкото бебето се нуждае. Същевременно т.нар. скок ще е отминал и поведението му ще се нормализира.

Често кърмене, гушкане, отдаване на бебето и неговите нужди – от това се нуждае новороденото бебе, преминавайки през скоковете в растежа си. Без подкрепа, информация и адекватни съвети, всяка майка може да вземе прибързани решения, като например да започне да дохранва с адаптирано мляко, въпреки че при контролните измервания на бебето е отчетено отлично наддаване на ръст и тегло. Макар да няма нищо фатално в това, имайте предвид, че дохранването с формула и кърменето по график (през 3 часа с нощна пауза) най-вероятно ще рефлектира негативно върху лактацията поради нарушената хармония между майка и бебе, търсене и предлагане. Включването и редуването на всевъзможни препарати против колики на „лотариен“ принцип също не е най-доброто решение.

Също така не е изключено бебето да започне да нервничи при кърмене, въпреки че иска да получава по-големи количества мляко. Т.нар. стачки също се преходни и преодолими явления – в този случай най-добре работи контактът кожа до кожа и кърменето в сънено състояние, след като бебето е било успокоено чрез люшкане и бял шум, например.

Скок в растежа или нещо друго?

Скоковете в растежа може да повлияят на поведението на бебето – то да стане по-сънливо, по-раздразнително или некооперативно по време на хранене, но не може да причинят болестни симптоми като температура, повръщане и др. Ако имате съмнения, че бебето не се чувства добре, не чакайте, а задължително направете консултация с вашия педиатър.

Имайте предвид също, че освен скоковете в растежа, влияние върху поведението на бебето оказват фактори като зъбоникнене, промени в обстановката, леки неразположения (напр. хрема, заради която бебето не успява да координира дишането и поглъщането при хранене) и др.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: