Възглавнички header 2017

Изтеглят от продажба популярни продукти за позициониране на спящото бебе в САЩ и АнглияНе за първи път ви информираме за кампании на отделни здравни институции, алармиращи за реалните рискове от задушаване и смърт при използването на т.нар. „гнезда“, антирефлукс възглавници и други приспособления за позициониране на бебето. Поводът отново да пишем по случая са мащабните мерки, взети и от двете страни на океана, не заради конкретни произшествия с конкретни продукти, а като превенция. И тъй като смятаме, че най-адекватните мерки са именно предпазните, смятаме, че е важно да се поучим от търговската политика на най-големите и богати пазари.

Американската комисия по лекарствата и храните излезе с официален доклад, който свързва 12 трагични случая на задушаване на бебета в Америка с употребата на приспособление за позициониран сън на бебето. В част от случаите задушаването е настъпило след обръщането на бебето по корем („захлупване“ по лице към меките части на приспособлението, при което се препречват дигиталните му пътища). Поначало този тип продукти се рекламират като средство, което да „фиксира“ бебето в определена поза, така че то да се чувства „обгърнато“, по-уютно и да бъде защитено именно от подобни инциденти. И много производители категорично застават зад безопасността на своите продукти, предназначени за бебета от 0 до 6-месечна възраст.

Въпреки това няколко големи производители и дистрибутори изтеглиха от продажба определени продукти, попадащи в категорията на приспособленията за позициониран сън на бебето, както в САЩ, така и на Острова.

В отговор на най-скорошното предупреждение на Американската комисия по лекарствата и храните за рисковете от употребата на такива продукти, John Lewis и Tesco свалиха от сайтовете си някои от бестселърите си, въпреки че никой от конкретните продукти не е асоцииран с конкретен инцидент.

Така например Cocoonababy Sleep Positioner вече е спрян от продажба, но част от гнездата и падовете на марката като Cocoonababy nest и Sleepyhead все още са налични. От компанията побързаха да успокоят разтревожените потребители в своята Twitter страница, че въпросните продукти не попадат в категорията на приспособленията за фиксиран сън. „Ние имаме един такъв продукт и като предпазна марка го спряхме от продажба“, заявяват от John Lewis. Същият аргумент използват от Tesco за спрените от продажба продукти на марката.

Mothercare също спря от продажба един от продуктите за фиксиран сън в каталога си, а именно Babymoov Cosy Dream; други търговци като Amazon и JoJo Maman Bébé обаче все още предлагат този и някои от останалите позициониращи продукти.

„Бихме искали да уверим потребителите, че отличеният с награди и одобрен от педиатрите продукт на нашата марка Cosydream не би могъл да бъде свързван с нито един трагичен случай, не само защото има различни характеристики от продуктите, за които FDA издаде предупреждението, а и защото никога не е бил в продажба в САЩ. От старта на продажба му досега, от Cosydream са закупени над 100 000 бройки в световен мащаб“, казва се в официалното изявление по случая на Babymoov.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: