Header тениски

Карина Голд - първата жена-министър в Западния свят, на която предстои раждане и майчинство

Защо бременността на канадския министър Карина Голд е прецедент и кове нови закони 


Спомняте ли си кога за последен път сте чули министър от нечие правителство да трябва да се оттегли временно от поста си не заради някакъв проблем или скандал, а по прекрасната причина, че очаква бебе? Не, не, няма смисъл да се ровите в паметта си – такъв случай няма! Но предстои да се случи за първи път съвсем скоро – през март 2018 година, когато е терминът на канадския министър на демократичните институции Карина Голд. 

Логично, Карина Голд ще трябва да отсъства от своя кабинет за известен период от време, но колко точно?  

„Бебето трябва да се роди през пролетта и това е много вълнуващо, но какво правим ние относно отпуска по майчинство? Това е първият случай на министър от канадското правителство и може би изобщо на министър на държава от западна демокрация, комуто предстои раждането на дете“, коментира казуса министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. Заемайки поста на лидер на канадското правителство, Трюдо ясно заяви желанието си да постигне абсолютна равнопоставеност между двата пола в кабинета си – нещо, което нито един МП преди него не бе пожелавал. А намеренията на Трюдо бяха осъществени с назначаването на 15 мъже и 15 жени на 30-те министерски поста в страната.  

По неговите собствени думи сега и кабинетът му, и парламента, са пълни с изключителни, силни, млади жени, което осезаемо е повишило ефикасността при взимането на решения, но е свързано и с някои предизвикателства. Като това, че когато са силни и млади, т.е във фертилна възраст, жените могат да раждат деца. 

До момента в Канада не е приеман закон за правото на платен отпуск на жени, назначени на министерски постове в страната, ето защо Трюдо, заедно с екипа си, тепърва трябва да „изкове“ такъв. „Ние ще й дадем толкова време, колкото счетем за необходимо, и колкото самата тя би пожелала. Работим по този закон заедно с нея и тя ще ни помогне да го оформим по най-добрия начин, като се надяваме да съумеем да покажем, че е напълно възможно за една жена да бъде едновременно министър, и майка, и всичко друго, което пожелае, според изборите, които прави“, заявява Трюдо. 

Що се отнася до 30-годишната бъдеща майка, назначена на поста Министър в самото начало на 2017 година при старта на работата на 29-тия кабинет на Канадското правителство като най-младата жена на такъв пост в канадската история, намеренията й са отпускът след раждането на бебето й да бъде за период от шест седмици. 

„За мен това е нещо, което съм искала, но, разбира се, искам да си върша и работата и не смятам, че това е един вид избор между едното или другото“, обяснява Карина – възпитаничка на университета МакГил с диплома по политически науки и на Оксфорд с магистърска диплома по международни отношения. 

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: