http://www.bebok.eu/article/2157

Спестете си болката и проблемите като се научите да държите бебето правилноЕдва ли има родител, който да се замисля особено задълбочено над това как точно повдига и носи своето новородено, което само 
за 4-5 месеца ще удвои теглото си, а до края на първата година – най-вероятно ще го утрои. Единственото, което инстинктивно прави всеки от нас, щом поеме бебе в ръцете си, е да се увери, че няма никакъв риск да го изпусне. И ако за бебето този инстинкт е важен, то за родителите, а и за всеки, комуто се налага да полага грижи за малко бебе, неосъзнатото позициониране на тялото и ръцете може да доведе до някои много сериозни проблеми. Болки в китките, врата и гърба са само малка част от тях. 

Един от най-честите проблеми, с които новите родители се сблъскват, е стенозиращият хроничен теносиновит на палеца (De Quervain’s Tenosynovitis), известен още като „палеца на домакинята“, който се изразява във възпаление и болка от вътрешната страна (откъм палеца) на китката.  

Този проблем е свързан и с една от най-честите грешки, които родителите и детегледачите правят – да обгръщат бебето с дланите и пръстите си, като същевременно изнасят тялото си от кръста нагоре на една страна в една от възможно най-неергономичните пози, които човек може да заеме (за по-добра визуализация вижте приложената илюстрациядело на Postpartum Pain Clinic). 

„При този захват китката бива изкривена под остър ъгъл, при който се притискат определени нерви, а системният натиск в тази област може да доведе до т.нар. синдром на карпалния канал (характерен за хората, упражняващи професии, при които в продължение на години се извършват еднотипни движения с пръстите и китките на ръцете – Бел. А). Положението се влошава допълнително от изкривяването в таза, при което единият хълбок щръква странично и цялата линия на седалището, гърба и врата се нарушава“, обяснява д-р Стафани Лийф – физиотерапевт-специалист по проблемите след раждането и директор на клиниката New Leaf Physical Therapy. 

Правилната поза на майката (таткото и всеки друг, който се грижи за бебето), е тази, при която бедрата и пелвиса се намират на една линия с тялото, а ръцете са отворени и плоски, така че при придържането на тялото на бебето в разпределението на тежестта да участва цялото тяло, обяснява Д-р Лийф. 

Сравнението на педиатричния физиотерапевт Рейчъл Фоли с „булдозер“ може да ви помогне да си представите още по-ясно как да повдигате и държите бебето: Вместо да взимате бебето в прегръдките си, като изкривявате палците си на 90 градуса спрямо ръцете, поставяйки ги под мишниците на бебето (придържайки с останалите пръсти вратлето и главата му – бел. А), „загребвайте“ бебето с изпънати ръце и палци, подхващайки го изпод дупето и гръбчето“. 

Освен с неправилното разположение на ръцете и пръстите, както и на таза, родителите не си правят добра услуга и като прекаляват с използването на своите мобилни устройства по времето, когато детето спи и/или суче. Многото часове, които някои родители прекарват в скролване на тъчскрийна, което отново натоварва палците, може да влоши гореописаните проблеми. Ето защо би било разумно да включвате и останалите пръсти в процеса или да заменяте телефона с таблет (или книга) винаги, когато това е възможно. 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: