Header тениски

Кога бременността започва да „си личи“?Краткият отговор на въпроса „кога бременността ще започне да ми личи“ е „между тринадесетата и двадесетата седмица“. Той обаче едва ли задоволява любопитството и най-вече нетърпението на бъдещата майка, особено ако е в очакване на първото си дете. Това са цели седем седмици и вероятно се питате от какво зависи дали коремчето ви ще започне да расте в началото на този период или в края му. Нека се допитаме до експертите.

Най-същественият фактор, както вероятно знаете, е дали бременността е първа или последваща. „На жените, които износват първото си дете, обикновено отнема повече време, докато започне да им личи, отколкото на тези, които са бременните с второ, трето и т.н. дете“, обяснява Маргарет Бъкстън – сертифицирана акушерка и консултант към мрежата от центрове за женско здраве baby+co.

Ръстът и конституцията на тялото на жената обаче също са от значение и оказват влияние върху това на какъв етап коремчето на бъдещата майка ще стане видимо за нея и околните. По-високият ръст, както и издължения торс, съотнесен към среден ръст, означават по-късно проличаване. Същото важи и за жените с т.нар. „дълбок таз“.  Казано простичко, повечето пространство по вертикала дава отсрочка на бременното коремче, докато по-ниският ръст или наличието на повече от едно бебе в матката са предпоставка за ранно проличаване.

Размерът и формата на бременното коремче се влияят и от телесната маса и конкретно от натрупването на мастна тъкан в областта на корема, а от другата страна на тази монета е тонизираната мускулатура в тази област, резултат от редовни тренировки. Метаболизмът и газовете също могат да бъдат фактор при очертаването на корема, като много жени забелязват, че в някои дни коремът им като че ли е по-голям, отколкото в други. Това е в реда на нещата, обяснява Маргарет Бъкстън.

Друг често задаван въпрос във връзка с видимото нарастване на корема е дали е тревожно отсъствието на външни признаци към края на четвъртия и началото на петия лунарен месец, или иначе казано по средата на втория триместър? Не и ако следящият бременността гинеколог не е установил повод за притеснения при рутинните прегледи – бебето нараства нормално и не изостава в мерките и развитието си спрямо гестационната седмица, в която е – тогава и майката може да бъде спокойна.

Както и за всяко друго нещо, свързано с развитието на бременността и бебето, директните сравнения с познати и приятелки може да всеят смут, затова и не забравяйте всички фактори, споменати по-горе, когато търсите причината за „изоставането“ при вас.

„Също така не забравяйте, че жената в градския транспорт или на касата в супермаркета не е експерт, така че не отдавайте значение на коментара й относно корема ви“, добавя Маргарет.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: