http://www.bebok.eu/article/2157

Учените доказаха, че „бебешкото говорене“ е универсален езикМайките по света подсъзнателно изменят тембъра на гласа си, когато говорят със своите деца, като по този начин им помагат в научаването на езика, разкрива ново представително проучване, осъществено от Университета Принстън.

Независимо на какъв език говорят, в общуването с децата си още от раждането им всички майки преправят гласа си по начин, който прави речта им по-изразителна и мелодична.

И макар в очите, или по-скоро в ушите на някои възрастни, този маниер на говорене да звучи глупаво, според изследователския екип от Принстън тази темброва модификация играе важна роля в процеса на изучаване на езика от страна на детето, като ангажира вниманието му, предизвиква определени емоции и му помага да овладее структурата на езика и да се ориентира в пъзела от срички и изречения.

Изследването на учените доказва и друго – всички майки, навсякъде по земното кълбо, изменят гласа си по строго специфичен начин, като изтъняват тембъра, с който обичайно говорят. По този начин от съвсем ранна възраст бебето започва да разпознава майка си и да й отдава цялото си внимание. Същото явление се проявява и при някои татковци.

„С това изследване ние за първи път стигнахме до откритието, че майките изменят своя вокален тембър – онова уникално качество на звукоизвличане, с което се отличават гласовете на хората“, обяснява Елиза Пиаца от Института по невронауки към Принстън. По този начин майката на подсъзнателно ниво стимулира бебето в ученето на майчиния език.

Учените се установили, че майките модифицират основните качества на гласа си по много сходен и постоянен начин, независимо че говорят на различни езика: изследването е обхванало жени, говорещи на английски, кантонски, френски, немски, иврит, унгарски, мандарин, полски, руски и испански. Тези промени могат да бъдат сравнени с тембровите разлики между отделните музикални инструменти.

За целите на проучването участничките в него са били записани, докато играят със своите бебета на възраст между 7 и 12 месеца или име четат книга, както и в разговор с друг възрастен. Анализът на промените в тембъра им предполага, че съществува своеобразен „универсален език“ на комуникация между майката и нейното бебе.

По-нататъшни проучвания ще бъдат направени с цел по-добро разбиране на начините, по които майката помага на бебето да учи, както и на начините, по които чрез промяна в тембъра и интонацията си хората подсъзнателно целят да ангажират вниманието на определен вид аудитория.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: