http://www.bebok.eu/article/2157

Извънматочната бременност

За извънматочна бременност става дума, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Тя се установява във фaлопиевите тръби в повече от 95% от извънматочните бременности. Но също може да се имплантира и в яйчниците, корема или шийката на матката.

 

Нито един от тези женски органи не разполага с достатъчно пространство и еластична тъкан, както матката за нормално развитие на бременността. Тъй като плода расте с времето, неговото развитие извън матката при причинило вътрешни разкъсвания на органите, тежко кървене и дори застрашава живота на майката.

 

Признаци и симптоми

 

Извънматочната бременност е трудна за диагностициране, защото симптомите й съвпадат с тези на нормалната бременност. Тя също включва периоди на пропусната менструация, болки в гърдите, гадене, повръщане или често уриниране.

 

Първите предупредителни знаци са честа болка или вагинално кървене. Може да почувствате болка в таза, корема, или в изключителни случаи в рамото си или във врата. Повечето жени описват болката като внезапна и остра. Може да се концентрира върху едната част на таза или да има различен интензитет.

 

Тези симптоми също предполагат възможна извънматочна бременност:

-вагинално кървене

-замайване или припадане (причинено от загубата на кръв)

-ниско кръвно налягане (също причинено от загубата на кръв)

-болки ниско долу в корема

 

Какво причинява извънматочната бременност?

 

Извънматочната бременност е резултат от неспособността на оплодената яйцеклетка да достигне достатъчно бързо през фaлопиевата тръба до матката. Инфекция или възпаление на една от фaлопиевите тръби може частично или изцяло да блокира процеса. Тазово-възпалителната болест причинена от гонорея или хламидии е много честа причина за запушване на фaлопиевите тръби.

 

По-рядко предишни оперативни намеси на фалопиевите тръби или дефекти по рождение могат да променят формата на тръбата и да нарушат пътя на яйцеклетката до матката.

 

Диагноза

 

Ако пристигнете в спешното отделение с оплаквания от коремни болки вероятно първо ще трябва да дадете урина за резултат от тест за бременност. Въпреки че тези тестове никога не са на 100% сигурни, но бързи- скоростта в този момент е от решаващо значение.

 

Ако вече знаете, че сте бременна, или ако тестът за бременност е положителен може би ще трябва да направите и още един hCG тест. Той изследва нивата на хормона human chorionic gonadotropin, който се произвежда в плацентата и се проявява в кръвта и урината, още 8-10 след зачеването. Неговите нива се удвояват на всеки 2 дни за първите няколко седмици от бременността, така че ако Вашите hCG нива са по-ниски от очакваните на този етап, едно от обясненията може да е извънматочната бременност.

 

След това може да преминете през ултразвуков преглед, но имайте предвид, че понякога и ултразвуковия апарат не е в състояние да идентифицира всяка една извънматочна бременност. Дори и с най-добрата техника е трудно да се установи наличието на бременност преди да са изминали по-малко от 5 седмици от последния менструален период. 

 

Опции за лечение

 

Лечението на извънматочната бременност зависи от физическото състояние на жената и от размера и мястото на бременността. По-ранното й откритие може да бъде излекувано с инжектиране на метотрексат, който спира растежа на ембриона.

 

Ако пък бременността е напреднала Вие се нуждаете от спешното й отстраняване. В миналото това е било грандиозна операция изискваща рязане в тазовата област. Днес, това може да е необходимо в случаи на спешност или при вътрешни разкъсвания. Тази бременност може да бъде премахната и чрез лапароскопия, определено по-цивилизован и по-малко инвазивен начин. Хирургът прави малък разрез в долната част на корема и с помощта на камера оперира. Изображението от камерата се появява на дисплея в операционната зала, позволяващо на лекаря да види какво става вътре в тялото на пациента без да прави големи разрези.

 

Каквото и да е Вашето лечение, лекарят ще изяви желание да Ви преглежда редовно след това за да се увери, че нивата на hCG са отново занулени. Това може да отнеме няколко седмици. Едно ниво повишено на hCG може да означава, че някой орган или тъкан са били пропуснати. Това може да наложи премахването им с метотрексат или допълнителна операция.

 

Какъв е рискът при бъдеща бременност?

 

Някои жени, които са имали предишна извънматочна бременност срещат затруднения при забременяването отново. Вероятността от извънматочна бременност се увеличава с всяка следваща такава. След като вече сте имали една, шансът тя да се повтори се увеличава с 15%.

 

Коя възрастова граница засяга извънматочната бременност?

 

Напълно възможно е всяка една жена да пострада от извънматочна бременност, но определено това важи за тези, които са над 35 години и са имали:

 

-тазово-възпалителна болест

-предходна извънматочна бременност

-операции на фалопиевите тръби

-проблеми с безплодие или приемане на лекарства за стимулиране на овулацията

 

Някои методи на раждане също могат да повлияят на риска от извънматочна бременност. Пушенето и множеството сексуални партньори, също повишава риска от такава.

 

Кога да повикате лекаря?

 

Ако сте бременна и имате някакви притеснения относно бременността, говорете с Вашия лекар - това е важно за да се уверите, че евентуалната извънматочна бременност ще бъде открита по-рано. Вие и Вашият лекар може да вземете решение за изследване нивата на хормоните или да направите план за ранен ултразвук за да се гарантира, че Вашата бременност се развива нормално. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако изпитвате някаква болка, кървене или други симптоми на извънматочната бременност. Колкото по-скоро бъде открита, толкова по-добре.

Коментари:

RESEVER

20.06.2010

I enjoy visiting daily to see your writings. I have your page bookmarked on my daily read list!

svetlana

07.08.2011

Zdraveite 38g sam imam dve deca ednoto e na 11g drugoto e na 21g prez 2006g mi praviha laparoskopia za izvan matochna bremennost.No dnes ustanovuh chrez test na urinata che imam bremennost.Tova me trevoji zashtoto v momenta sam v UK .Sashto taka mi se gadi imam tapi blki v korema i nisko dolu,v taza sashto.Oshte ne sam hodila na lekar . mislq che sam bremenna na 2 m 1sedm. Kakvo me bihte posavettvali

iva ivanova

03.10.2015

Zdraveite,trabite mi sa varzani v posledatvie ot 4 napraveni sekcio moje li da imam izvan matochna bremennost

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: