https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Избор на първата книга на детето

Покупката на детски книги не е лесна работа. От това как ще изглежда и каква ще бъде първата книжка на едно дете зависи много-от нея се формира цялостното му отношение към книгите.

При покупка на книги е добре да се обърне внимание на корицата. Препоръчват се книги с твърда корица и картонени страници. Ако ли не те трябва да бъдат добре подвързани.

Книгата за малки деца трябва да бъде в достатъчно голям формат, желателно-не по-малко от А4, иначе илюстрациите, а и шрифтът ще са много неясни и малки. Не подхождат на малки деца обаче и прекалено големи книги. Затова този аспект трябва добре да се прецени.

Хартията трябва да бъде с добро качество, бяла и леко бежова, но в никакъв случай-сива, защото това е вредно за очите. По-добре е да не се купуват книги с лъскава хартия, както и задължително да се провери дали тя не е остра.

Шрифтът в една детска книжка трябва да бъде ясен, контрастен и голям. Без да могат да четат все още, много деца рано (от 2-годишна възраст) започват да разглеждат текста и да търсят в него познати думи. И така незабелязано се научават да четат. Ето защо е от изключителна важност детето да не развали очите си заради нещо толкова непелпо.

Не бива за малки деца да се купуват прекалено обемни и дълги книги. Така те много бързо ще загубят интерес, а и със сигурност ще се затруднят в четенето.

На илюстрациите трябва да се отдели особено внимание: от тях все пак зависи как детето ще си представя героите. За тези, които все още не умеят да четат, картинките са основният начин за възприемане на текста. Не са подходящи компютърните графики: ярките на пръв поглед илюстрации не носят точното послание на едно дете. От огромно значение е и цветът. Въпреки разпространеното мнение, че на децата се харесват повече ярките цветове, това не е така. Много по-впечатлени ще бъдат те от нежните и спокойни тонове. Освен това богатството от оттенъци развива способността за възприемане на цвета. Изражението на лицата на изобразените персонажи също е важно. Тук трябва да се каже, че за едно малко дете не са подходящи комиксите, както и картините в тях. Не бива да се подценява и ролята на пейзажа, който дава възможност на детето да си представи, дори в най-общи черти, как изглеждат средноевропейската гора, джунглата, замъците и т.н.

Ако всички тези правила бъдат спазени то любовта на детето към книгите ще се зароди от най-ранна възраст и ще продължи завинаги.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: